Get General Awareness/GK/ Current Affairs/English Paper with Answers



SSC CHSL 2022 Tier-1 Exam Memory Based Questions: SSC CHSL 2021-22 Exam (Tier-1) has been commenced from today, i.e., 24th May 2022 across different examination centres in India. In this article, we are going to share the important memory based questions as per the feedback received by the candidates who have appeared for SSC CHSL Tier-I 2022 Exam. Candidates are advised to definitely cover these questions for scoring high marks in the Exam.

Let’s have a look at the Important Questions that are being covered in the SSC CHSL 2022 Tier-1 Exam:

SSC CHSL 2022 Tier-1 Exam Memory Based Questions with Answers: 24th May 2022

1. Who is the Author of the Book – “Lajja”?

Answer: Lajja (Shame) is a novel in Bengali by Taslima Nasrin, a writer of Bangladesh.

2. Which colour card is given to players for Misbehaving in a football match?

Answer: In soccer, yellow cards and red cards are used discipline players for general misconduct and bad behaviour during the game.

3. Question related to Biosphere Reserve:

Answer: Biosphere reserves are sites established by countries and recognized under UNESCO’s Man and the Biosphere (MAB) Programme to promote sustainable development based on local community efforts and sound science.

4. “Playing to win” is the Autobiography of:

Answer: Saina Nehwal

5. Question related to a War in Medieval History

6. Who is eligible for Padma Shri, Padma Bhushan and Padma Vibhushan?

Answer: The award is given in three categories, namely, Padma Vibhushan for exceptional and distinguished service; Padma Bhushan for distinguished service of a high order; and Padma Shri for distinguished service.

7. Zenith – Synonyms/Antonyms

Answer: Synonyms for ZENITH: acme, apex, apogee, capstone, climax, crescendo, crest, crown; Antonyms for ZENITH: bottom, nadir, rock bottom

8. Renounce – Synonyms/Antonyms

Answer: Synonyms – give up, vacate, resign

antonyms for renounce · acknowledge · admit · agree · allow · approve · claim · continue · embrace

See also  ielts: Post covid spike in IELTS volumes by 10-15%, here is why

9. Robust – Synonyms/Antonyms

Answer: Synonyms for ROBUST: able-bodied, bouncing, fit, hale, healthy, hearty, sound, well; Antonyms for ROBUST: ailing, diseased, ill, sick, unfit, unhealthy

10. Vicious – – Synonyms/Antonyms

Answer: Synonyms for VICIOUS: acute, almighty, blistering, deep, dreadful, excruciating, explosive, exquisite; Antonyms for VICIOUS: light, moderate, soft, benign

11. Idioms and Phrases: To sail in the same boat

Answer: To be in the same bad, difficult or unpleasant situation, to have the same problem

12. Spelling Correction: Noisy

13.  Who is Jains’ 4th Guru?

Answer: Abhinandananatha or Abhinandana Swami was the fourth Tirthankara of the present age (Avasarpini). 

14. Who won Dadasaheb Phalke Award 2022?

Answer: In the Dadasaheb Phalke Award 2022 the best actor award has been given to Ranveer Singh for the “83” movie, and the title of best actress in the event is owned by Kriti Sanon for the “Mimi” movie.

15.  Hornbill Festival is celebrated in which State?

Answer: Nagaland

16. Question related to Governor

17. Question related to Budget 2022

18. Geography map based 1 question

19. Acid and Base- 1 question

20. Article on Religion

Answer: Article 25 says “all persons are equally entitled to freedom of conscience and the right to freely profess, practice, and propagate religion subject to public order, morality and health.” Further, Article 26 says that all denominations can manage their own affairs in matters of religion.

21.  Which state celebrated 50th foundation day on 21st Jan 2022?

Answer: 50th Statehood Day of Tripura, Meghalaya, and Manipur was celebrated on 21 January 2022

22. Women’s Hockey related question

23. Who orders joint session of Lok Sabha and Rajya Sabha in absence of Speaker and Deputy Speaker?

Answer: The joint sitting of the Parliament is called by the President of India (Article 108) and is presided over by the Speaker of the Lok Sabha or, in their absence, by the Deputy Speaker of the Lok Sabha, or in their absence, the Deputy Chairman of the Rajya Sabha.

See also  Business News | Stock and Share Market News | Finance News

24. First musician to be awarded Bharat Ratna

Answer: Madurai Shanmukhavadivu Subbulakshmi (16 September 1916 – 11 December 2004) was an Indian Carnatic singer from Madurai, Tamil Nadu. She was the first musician ever to be awarded the Bharat Ratna, India’s highest civilian honour.

25. Sodium position in periodic table

Answer: Sodium is a chemical element with the symbol Na (from Latin natrium) and atomic number 11. It is a soft, silvery-white, highly reactive metal.

26. Inert Gases position in Periodic Table

Answer: Group 8A — The Noble or Inert Gases. Group 8A (or VIIIA) of the periodic table are the noble gases or inert gases: helium (He), neon (Ne), argon (Ar), krypton (Kr), xenon (Xe), and radon (Rn).

27. Dance that is performed in the temple in south India

Answer: Bharatanatyam – Originally a temple dance for women, bharatanatyam often is used to express Hindu religious stories and devotions.

28. Terrestrial Planet

Answer: The planets Mercury, Venus, Earth, and Mars, are called terrestrial because they have a compact, rocky surface like Earth’s terra firma. The terrestrial planets are the four innermost planets in the solar system.

29. Chairman of Rajya Sabha

Answer: M. Venkaiah Naidu – The vice president of India (currently, Venkaiah Naidu) is the ex-officio Chairman of the Rajya Sabha, who presides over its sessions.

30. Book written by Dev Anand

Answer: Romancing with life

31. Question related to stem

32. Nitromethane formula

Answer: Nitromethane (CH3NO2) is an important organic chemical raw material with a wide variety of applications as well as one of the most common pollutants

33. Theory in 1806 in Physics

34. Question on Elon Musk

35. Question on Cristiano Ronaldo

36. Limestone caves in India

37. Question related to Birju Maharaj



Source link

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

financetin
Logo
%d bloggers like this:
Shopping cart